۱۳۹۰ مهر ۱۵, جمعه

ایران ، فیلترینگ نوین در راه است؛ لیست سیاه از دور خارج می‌شود


پارس دیلی نیوز:مخابرات جمهوری اسلامی در طراحی ساختار «اینترنت ملی» در حال گزار از فیلترینگ سنتی به نوعی فیلترینگ نوین و مدرن است. فیلترینگی که بر اساس آن دیگر فهرست سیاهی از سایت‌هایی که باید فیل‌تر شوند مبنا نخواهد بود؛ بلکه از این پس تمامی سایت‌ها به خودی خود فیل‌تر خواهند بود مگر آن دسته از سایت‌هایی که به فهرست سفید و مجاز راه یافته باشند.


رادیو فرانسه:در روزهای گذشته اخباری مبنی بر قطع شدن اینترنت "وی.پی.ان" در ایران رسید که برخی رسانه‌ها آن را مقدمۀ آغاز به کار «اینترنت ملی» دانستند. در عین حال با این‌که خطوط اینترنت وی.پی.ان دوباره وصل شده، اما گفته می‌شود از سرعت بسیار پایینی برخوردار است. یک کار‌شناس حوزۀ فناوری اطلاعات در ایران از آغاز دوران تازه‌ای در ساختار فیلترینگ و اینترنت ایران خبر می‌دهد. دورانی که او از آن به عنوان گذار از دوران «فیلترینگ سنتی» به «فیلترینگ نوین» و مدرن یاد می‌کند.




یک مدیر شبکه و کار‌شناس آگاه از روند تحولات فناوری اطلاعات از ایران در گفت‌وگو با بخش فارسی رادیو بین المللی فرانسه، از جزئیات و چشم انداز اینترنت ملی و فیلترینگ نوین می‌گوید که بنابه دلایل امنیتی از اعلام نام ایشان معذرویم.


این مدیر شبکه و کار‌شناس فناوری اطلاعات دربارۀ «اینترنت ملی» گفت: «در حال حاضر پهنای باند ارتباط در داخل کشور و خارج از آن برای کاربران اینترنت یکسان است. به این معنی که سرعت کاربر اینترنت در ایران برای اتصال به وب سایتی در داخل کشور مانند پایگاه اینترنتی مخابرات با سرعت اتصال به وب سایتی در آمریکا مانند یاهو برابر است. بسیاری از کاربران دولتی که صرفا لازم است دسترسی به وب سایتهای ایرانی داشته باشند، به خارج از کشور هم دسترسی دارند و به تبع آن کابران خارج از کشور نیز به این کاربران دسترسی دارند. از دید دولت و سیاست گذاران آن این موضوع امنیت کاربران را به علت امکان حمله هکرهای خارجی کاهش می‌دهد.»

او ادامه داد: «اینترنت ملی در واقع‌‌ همان اینترانت کشوری و یا شبکه داخلی کشور است که برای استفاده و جابه‌جایی ترافیک در داخل کشور در نظر گرفته شده است و باید از سال‌ها قبل راه‌اندازی می‌شد. این مفهوم ارتباط مستقیمی با فیلترینگ و قطع وی‌.پی.‌ان ندارد، هر چند می‌تواند مقدمه‌ای برای گذار به سبک جدیدی از فیلترینگ باشد.»


وی در مورد محدودیت‌ها و خطرهایی که آغاز به کار اینترنت ملی می‌تواند برای کاربران ایرانی به وجود بیاورد تصریح کرد: «در حال حاضر در برخی از سازمان‌های دولتی امکان اتصال به فهرست محدودی از وب سایت‌ها وجود دارد. برای مثال اینترنتی که در بستر ADSL به مدارس واگذار می‌شود، علاوه بر وب سایت رسمی آموزش و پرورش به وب سایت‌های با پسوند آی‌آر است دسترسی دارد. این وب سایت‌ها با توجه به اینکه سرور آن‌ها در ایران است و به نوعی دامنۀ ایرانی تلقی می‌شوند در بالا‌ترین سطح کنترل محتوا قرار دارند و در صورت کوچک‌ترین تخلف به سرعت فیلتر می‌شوند.»

این کار‌شناس امنیت شبکه افزود: «در صورت راه‌اندازی اینترنت ملی ممکن است این سیاست دست‌کم برای بیشتر کاربران دولتی اعمال شود که می‌تواند مقدمه‌ای برای محدود کردن دسترسی همه کاربران ایرانی به فهرستی از پیش تعیین شده باشد. از آنجا که هنوز در صد قابل توجهی از کاربران قادر به دور زدن سیستم فیلترینگ هستند و با حذف پروتکل‌های مثل وی‌پی‌ان دیگر راه‌های دور زدن فیلترینگ تقویت می‌شوند، تنها راه‌کار حکومت اعمال سیستم فیلترینگ بدون منفذ خواهد بود.»

وی توضیح داد: «در حال حاضر به صورت پیش‌فرض همه ارتباطات برقرار است؛ مگر آنکه غیر مجاز تشخیص داده شود و در فهرست سیاه و یا فیلترینگ قرار بگیرد. این امر امکان دور زدن سیستم فیلترینگ به علت دسترسی به آدرس‌های خارج از فهرست فیلترینگ را فراهم می‌سازد. حالا در نظر بگیرید مانند چیزی که در مورد مدارس به آن اشاره شد، اگر فهرستی از سایت‌های مجاز وجود داشته باشد، این بار برای همه کاربران اینترنت در ایران، فیلترینگ بسیار موثر‌تر اعمال خواهد شد.»

هیچ نظری موجود نیست: